tiistai 21. lokakuuta 2008

Vaikutelmia vaaleista

Alkuviikon pysähtyneisyys

Sunnuntaina oli Kouvolan Sanomissa se pöhkö puheenjohtajajuttu. Näkyi saaneen arvostelua napakoissa sekä muutamilla nettisivuilla samansuuntaisesti kuin minultakin sai.

Kun ei ole niitä vaalimainostelineitä taajamissa, on vaalien näkyvyys kokonaan tiedotusvälineiden varassa.

Tuntuu oudolta, että Kymenlaakson tiedotusvälineet ovat koko syksyn vaalien merkeissä tehneet juttuja täällä vierailevista muiden kaupunkien poliitikoista. Kuvissa näkyy aina sitten mukana muutama paikallinen. Ei ole kai kukaan paikallinen sentään vaalivalttinaan sitä pitänyt, että pääsi sen ja sen julkkiksen kanssa samaan kuvaan ja että pääsi sanomaan sitä ja sitä.

Vaalikoneet olivat syyskuun ja lokakuun alun juttu. Siellä missä netti toimii normaalisti kuten tässä Sippolan keskustassa, vaalikoneita on varmaan innolla katseltukin. Uuden Kouvolan asukkaista monella ei ole tietokonetta ja nettiyhteyttä ollenkaan. Isolla osalla nettiyhteys on niin hidas, ettei sillä kaikenlaisia juttuja viitsi selailla ja on myös alueita, jonne nettiyhteyden saa vain suurella rahalla.

Viime viikolla ja sitä edelliselläkin oli kunnallisvaalimainoksiksi aika isoja mainoksia lehdessä. Ikäänkuin olisi rahalla korvattu se, ettei muutakaan keksitty. Taisivat ehdokkaat itsekin huomata, että tulivat ärsyttäneeksi äänestäjiä ja muutama päivä on ollut mediassa silmiin pistävän hiljaista.

Oma vaalimainontani alkoi elokuussa Kouvolan Seudun Sitoutumattomien sivujen nettiesittelystä, jossa oli kuva ja pieni tekstin pätkä. Elokuussa keräsin valitsijayhdistyksen nimiä. Se aiheutti työtä enemmän kuin puolueen ehdokkaaksi alkaminen olisi aiheuttanut. Jälkeenpäin ajatellen se oli oikein hyvä jalkautuminen potentiaalisten äänestäjien pariin. En ole kaduilla ja toreilla paljon muuten liikkunutkaan kun Sippolan kesätorikin on talvitauolla.

Sitten tein lokakuussa vaaliesitteen, jota itse monistelin mustavalkoisena. Laitoin sähköpostilla saman esitteen kopioitavaksi värikopiokoneella ja sainkin pikkurahalla nopeasti monta sataa esitettä värikuvilla. Yhteensä oli kasassa omatekemien kanssa yli 1.000 esitettä. Itse jakelin kirkonkylän ja veljeni jakoi Sippolan lähikylät. Muutama sata esitettä olisi pitänyt vielä jakaa, että toimistoni Kouvolan puoleinen asiakasalue olisi tullut katettua. Oletan kuitenkin, että äänestäjät tulevat omasta ja naapurikylistä, jos ovat tullakseen. Kauempana olevilla kylillä on taas omat ehdokkaat ja omat edut ajettavana.

Lehdissä on kuitenkin ollut ja tulee vielä ennen varsinaista vaalipäivää olemaan yhteisilmoituksia, joista löytyy ensin esim. Kouvolan Seudun Sitoutumattomien nettiosoite ja sitä kautta tämä blogiosoite.

Tulin avanneeksi minäkin tämän blogini niin myöhään, ettei tämä näissä vaaleissa ehkä kovin suurta joukkoa saavuta. Kuulin myös uutisen kyselytuloksista, joiden mukaan blogeja luetaan Suomessa yleensäkin ainakin toistaiseksi verraten vähän. Ilmankos Kouvolan kunnallisvaaliehdokkaista vain aivan muutama näyttää kirjoittavan blogiinsa useammin kuin kerran viikossa.

Kovimpana vastuksenani vaaleissa luulen olevan nukkuvien puolueen. Nukkuvien puoluetta avustaa Sippolan seudulla äänestyspaikkojen tavoitettavuus. Varsinaisia äänestyspaikkoja on vain Sippolassa ja Kaipiaisissa ja minkäänlaista julkista liikennettä ei sunnuntaina ole.

Niistä kylistä, missä kimppakyyti pelaa, voi tulla omalle ehdokkaalle mukavasti ääniä. Tapaamani Sippolan ihmiset kaikesta huolimatta puhuvat, että ovat joko äänestäneet ennakkoon tai että äänestävät joka tapauksessa.

Tämän päiväisessä Keskilaaksossa Pekka Niemi arveli, että 180-200 ääntä riittäisi näissä vaaleissa läpimenoon. Sippolan ja Kaipiaisten aluella on laskentatavasta riippuen vajaa 3.000 asukasta, joista äänioikeutettuja ehkä 2.500 ja niistä odotetaan äänestävän ehkä 1.500. Ehdokkaita tällä alueella on 19 eli äänestysprosentista riippuen ehdokasta kohden tulisi omalta alueelta ääniä noin 80 kappaletta. Joku voi saada ääniä ulkopuolelta esim. työpaikkansa puitteissa. Ulkopuoliset ehdokkaat voivat viedä myös tämän alueen ääniä, esim. sukulaisuuden perusteella.

Ajattelin itse saavani näiltä kyliltä ne 200 ääntä ja muualta uuden Kouvolan alueelta jokusen lisää. Muille Sippolan - Kaipiaisten alueen 18 ehdokkaalle jäisi vielä jaettavaksi 1.300 paikallista ääntä sekä nukkuvissa olevat potentiaaliset äänestäjät ja koko uuden Kouvolan kymmenettuhannet äänet. Väestömäärään nähden alueelta pitäisi mennä läpi kaksi tai kolme ehdokasta.

Aloin tätä laskeksimaan kun välillä tuntuu, että sotken uutena ehdokkaana tarpeettomasti asetelmia. En kyllä varmaan sotke. Eihän minulla ole tarkoituksena vallata kuin yksi niistä 75 valtuustopaikasta seuraavaksi neljäksi vuodeksi ja senkin vain siinä tapauksessa, jos tarpeiksi moni äänestäjä niin haluaa.

Ei kommentteja: