sunnuntai 19. lokakuuta 2008

Puheenjohtajat Gallupilla

Valitaanko Kouvolassa puheenjohtajat gallupilla?

Tänään katselin Kouvolan Sanomista uutista, jossa saman lehden teettämän gallupin paikkajaon pohjalta toimittaja Janne Rönkkö oli jo nyt asettanut puheenjohtajaehdokkaat Kouvolan kaupungin valtuustoon sekä hallitukseen.

Voisi ajatella, että tarkoituksena oli nostaa vaali-innnostusta. Mutta innostaako vaali vaaleilta suurenevaa nukkuvien ryhmää yhtään, jos lehden avatessaan näkee ne "samat naamat". Eikö voisi jo tasapuolisuudenkin nimissä vaikka kysyä tuoreempien naamojen mielipidettä puheenjohtaja-asioista.

Mielestäni Suomen kymmenenneksi suurimman kaupungin valtuuston ja etenkin hallituksen puheenjohtajan pitää olla täysissä voimissa oleva ja luottamustoimeensa täysin keskittyvä pätevä ihminen. Harmillista, jos joudumme tyytymään vain "sopivaan". "Kunniapuheenjohtajien" ja kansanedustajien luulisi olevan vaalien jälkeen aivan muualla.

Nyt käymme ensin vaalit. Tulos selviää viikon päästä. Sitten katsotaan suoraan vaalien perusteella, että ketkä 75 siellä kaupunginvaltuustossa istuvat seuraavat neljä vuotta. Silloin myös näemme, mitkä ovat ryhmien väliset voimasuhteet ja ketkä ovat ryhmissään minkäkinlaisessa asemassa. Sitten alkaa myös se mielenkiintoinen peli puheenjohtajapaikoista. Ainakin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja pitää valita valtuustoon äänestettyjen joukosta. Hallituksen niinkuin lautakuntienkin kokoonpanon voivat valtuutetut kyllä sopia. Tietyt pelisäännöt ryhmillä siinä tietenkin on ja täytyy ollakin.

Tiedotusvälineissä on pitkin syksyä tuotu esiin kovasti "kolmea suurta" ja vaihteeksi vähän "pikkupuolueitakin". Kouvolan Seudun Sitoutumattomista ei ole ollut juttua sen vertaa, että äänestäjälle aina olisi edes selvinnyt mikä on aidon Kouvolan Seudun Sitoutumattoman ehdokkaan ja "Puolueen sit -ehdokkaan" ero.

Ehdokasasettelussa Kouvolan Seudun Sitoutumattomilla on kuitenkin 90 ehdokasta. joka ehdokkaalla on oma valitsijamieslistansa, jossa on vähintään kymmenen nimeä. Siitä tulee jo 900 henkilökohtaista kontaktia potentiaalisiin äänestäjiin. Puolueilla ehdokkaan etsiminen on löysempää kun ei tarvitse pyytää kuin ehdokkaan suostumus. Sitten pitää olla vielä vaaliasiamiehet ja monta muuta asiaa kunnossa ennekuin vaaleihin voi osallistua puolueisiin sitoutumatta. Ohjelmastakin olemme päässeet yksimielisyyteen, katso : www.kouvolanseudunsitoutumattomat.fi Ainakin isoille puolue ohjelmat ja nettiformaatit tekevät puoluetoimistojen kuukausipalkkaiset ihmiset.

On vaalitoimikunnaltamme jonkinmoinen suoritus kun ilman puoluetukea kaiken järjestävät. Talkootyötä, asianharrastusta, omaa aikaa ja omaa rahaakin tarvitaan. Mutta eipä tarvitse tilailla Helsingistä puhujia vaalitilaisuuksiin passattavaksi ja median kuvattavaksi. Ja ennenkaikkea valtuustokaudella voimme hoitaa Kouvolan asioita puoluepolitiikan ja ryhmäpäätösten haittaamatta. Yhteistyötä temme keskenämme niinkuin puolueidenkin edustajien kanssa.

Jollain puolueaktivistilla vain käy yli ymmärryksen, että nyt käydään kunnallisvaalit ja sitten taas aivan eri kerralla eduskuntavaalit. Eduskuntavaaleissa Kouvolan Seudun Sitoutumattomattomienkin edustajat ja heidän äänestäjänsä äänestävät puolueiden kansanedustajaehdokkaita siinä kuin muutkin kansalaiset. Ja luulenpa, että ne äänet hyvin kelpaavat.

Itse aion seuraavissa eduskuntavaaleissa äänestää sellaista ehdokasta, joka tekee työtä suomalaisten hyväksi siellä missä kansanedustajan pitääkin, ehkä ministerinpalli mielessä, mutta ei kotikaupungin valtuustopaikka.

Jospa vaaleissa käykin niin, että Sitoutumattomien ryhmä nousee kolmen suuren joukkoon ja kompromissien kompromissina saa, ehkä pienempien ryhmien tuella, hyvinkin mukavia puheenjohtajapaikkoja. Hyviä kärkiehdokkaita meiltä kyllä löytyy.

Arvioni on, että uudessa valtuustossa 1.) kaksi suurintakaan ryhmää ei muodosta enemmistöä, 2.) ryhmissä on vielä "vanhojen kuntien" edustajia ja että 3.) ryhmien sisäiset vanhat kiistat puhkeavat heti kun selviää että vaalitulos ei ollutkaan "odotettu". Toivottavasti vain ensimmäinen arvioni toteutuu ja saamme uudelle uljaalle kaupungillemme toimivan luottamusmiesorganisaation.

Ei kommentteja: