Suomen nuorten terveystilanne on hälyttävä.
Miten voi olla Suomessa niin, että terveyspalveluja on ajettu lähes kaikkialla alas kun saman aikaisesti yhä nuoremmilla on enenevässä määrin elintasosairauksia ja jopa hengenvaarallisia mielenterveysongelmia. Vastauksen on viime päivinä moni viimeinkin keksinyt. On ahnehdittu liikaa. On ahnehdittu jotakin sellaista, joka olisi vielä hienompaa kuin esimerkiksi tavallinen, halpa, yksinkertainen ja kaikki suurinpiirtein tasapuolisesti tavoittava terveyspalvelu.
Kouvolan päättäjänä ajaisin asioita seuraavaan suuntaan:
Neuvolaverkosto palautetaan kunniaansa etenkin äitiysneuvonnan ja pienten lasten neuvolakäyntien osalta. Jos ei nyt aivan avata uudestaan kaikkia lakkautettuja neuvoloita, parannetaan kuitenkin tavoitettavuutta muutoin ja lisätään vaikka kotikäyntejä ja parannetaan tieyhteyksiä niillä lakkautetuista neuvoloista tienatuilla rahoilla. Paikallinen neuvola olisi monesti myös vanhemmille ihmisille mieleinen ja edullinen hoitopaikka.
Neuvolassa voi hyvin edullisesti antaa nuorille lasten vanhemmille valistusta esim. oikeasta ravinnosta, nettiriippuvuuden vaaroista, leikkikavereiden tärkeydestä ja siitä ettei lasten ja vanhempien yhdessäoloa voi korvata kylän hienoin pelikone. Ei voi korvata, vaikka siinä olisi kuinka "kehittävät" ohjelmat.
Myös lasten hyvällä päivähoidolla vältetään tehokkaasti ja pienillä kustannuksilla myöhemmät suuret ja kalliit harmit. Väestökehityksemme kanalta arvokkaita pienten lasten vanhempia pitää huomioida sen verran, että päivähoitopaikat ovat paikan ja ajan suhteen kätevästi saavutettavissa. Usein se samalla merkitsee hyvin toimivia pienempiä hoitoryhmiä ja ainakin vähän tressittömämpää kotielämää.
Kouluelämä on oma lukunsa. Sanon vain, että mitä pienempi lapsi sitä enemmän pitää kasvattaa ja opettaa lasta kuin oppiainetta. Hyvin opetetulle ja kasvatetulle lapselle on sitten aikanaan helppo opettaa niitä kovin "tärkeitä" oppiaineitakin. Niiden oppiaineiden osaamisen loistavista tilastolukemistahan me täällä Suomessa olemme ylpeilleet. Lapsen kasvattamiseen kuuluu myös hyvä kouluterveydenhuolto, kodin ja koulun mahdollisimman avoin yhteistyö, välituntiohjelmat, kouluruokailu sekä opettajien ja lasten vanhempien yhdessä järjestämät tapahtumat.
Mistä rahat?
Edellä jo tuli esiin, että suhtautumistavan muutos ei joka kahdassa maksa yhtään mitään. Monessa kohdassa edellämainittujen kaltaiset parannukset maksavat vähän, mutta tuovat jo lyhyessä ajassa moninkertaiset säästöt.
Oletan, että kaupunkimme tavoittelemat yrittäjäperheet myös arvostavat hyviä paikallisia peruspalveluja. Monelta maaseutuyrittäjältä olen ainakin sen suuntaisia lausuntoja kuullut. Eli kaupungin verotulotkin kasvaisivat kun peruspalvelut olisivat kunnossa.
En kannata epävarmoja yhteisillä verorahoillamme pönkitettyjä ulospäin näyttäviä statushankkeita. Niistä jää pahimmiillaan käsiin vain ympäristöongelmia. On yrittäjän asia ottaa riski ja rakentaa tuotantolaitos lakien ja sääntöjen mukaan. Sääntöihin voi tietysti kuulua esim. kunnalta edullisesti saatu rakennusmaa, mutta varsinaista yrittämistä kaupungin varoilla tai vakuuksilla välttäisin hyvin tarkkaan. Muistissamme on liian paljon ja liian huonoja "tapauksia".
Sippolassa tapahtuu
Tänään lauantaina 4.10. pystytimme Vonteenien kanssa kauan nurin olleet betoniset, mutta komeat portinpylväät Sippolan koulukodin vanhan sisäänmenotien pieliin. Paikalla oli neljästätoista Vonteenista kaksitoista. Olisimme varmaan sillä joukolla ajan kanssa saaneet käsipelilläkin pylväät pystyyn, mutta traktorikaivurin avulla se onnistui kahvinjuonteineen kahdessa tunnissa. Pylväät olivat varmaan koulukodin ajalta. Oletimme, että von Daehnit olisivat 1800-luvulla käyttäneet kivipylväitä. Jatkossa paikkaa pitää vielä siistiä ja laittaa pienen tienpätkän alkuun Vonteeninpolku -kyltti.
Huomenna sunnuntaina 5.10. Sippolan kirkossa on klo 10.00 Mikkelinpäivän perhekirkko, sen jälkeen seurakuntatalolla myyjäiset ja perhetapahtuma.
Illalla klo 18.00 on Sippolan kirkossa kirkkokonsertti, Emilia Vesalainen, laulu, Helena Berg, laulu, Pekka Ainali, urut ja piano, Johanna Hasu, piano ja Katariina Ruokonen, viulu. Juontajana Kari Räntilä. Viime vuonna vastaava konsertti sai suuren suosion. Tuomo Tapola Myllykoskelta on ollut järjestelemässä tapahtumaa. Mukava kun Myllykoskelta tullaan Sippolaan.
Pitää lähteä ainakin konserttiin.
Jätän jatkon seuraavaan kertaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti