maanantai 6. lokakuuta 2008

Kriisiytyvää

Talouskriisi

Talouskriisi on päällä. Tämän päivän uutisten perusteella se pitäisi olla asioita seuraaville täysin selvä asia. Hyssytelkööt johtajat viran puolesta tai ties mistä syystä mitä tahansa. Jännittävää on nähdä kelpaako koko nykyinen rahajärjestelmä enää jatkossa maailman talousasioiden hoitoon. Onko kansakuntien taloutta järkevää hoitaa sellaisen järjestelmän varassa, joka romahtelee sisältä päin ja tuottaa voittoja ja tappioita kuin totopeli.

Mitä tämä kunnallispolitiikkaan kuuluu? Mielestäni kuuluu. Kunnissa on aina silloin tällöin ollut haluja sotkeutua pörssisijoittamiseen, suhdanneherkkien hankkeiden suureenkin tukemiseen, yleensäkin peruspalvelujen ulkopuolisiin hankkeisiin ja uhkarohkeaan velkaantumiseen. On myös myyty lyhytnäköisesti esim. sähköntuotantoa tai muuta perusteellisen varmaa toimintaa jopa ulkomaalaiseen omistukseen.

Haluan pitää huolta siitä, että Kouvolassa ei lähdetä höntyilemään edellä mainitunlaisissa asioissa.
Kuten aiemminkin olen sanonut kaupungin vaurastuminen vie aikaa. Pikavoittoja ei voi veronmaksajien rahojen varassa tavoitella.

Tänään jo huudettiin Suomessakin valtiota eli meidän veronmaksajien rahoja pankkien tueksi. Sanoivat nätisti, että talletusten vakuudeksi. Kun 1980-luvun loppupuolella alkoi kehkeytyä samanlainen tilanne houkuteltiin vahvoja pankkeja fuusioiden kautta antamaan rahansa pohjattomaan kaivoon. Sitten vielä täysin viattomilta veronmaksajilta vietiin valtion kassan kautta isoja summia. Kuka tietää minne ne rahat menivät. Pankkipalvelut ainakin heikkenivät oleellisesti, monet toimihenkilöt pankeissa niinkuin muissakin yrityksissä saivat lopputilin ja vielä palvelumaksutkin nousivat jatkuvasti.

Kaiken edellä mainitun 1990-luvulla henkilökohtaisesti kokeneena tai ainakin sivusta monta asioihin liittyvää kurjuutta nähneenä toivoisin, ettei verorahojamme tärvättäisi mokoman järjestelmän tukemiseen. Tukekoot ne, jotka ovat järjestelmän kautta aivan ilmiselvästi rikastuneetkin ja haluavat pitää sitä pystyssä.

Toivottavasti huomenna ajatukset kiertävät positiivisemmissa uuden Kouvolan näkymissä.


Ei kommentteja: