perjantai 31. lokakuuta 2008

Vaalimatematiikka

Sitoutumattomat Kaipiaisissa ja Sippolassa päähaastajia

Kommentoinpa itse sitoutumattomien menestystä Kaipiaisissa ja Sippolassa kun en missään tiedotusvälineessä ainakaan toistaiseksi ole vastaavaa kommenttia nähnyt. Sitoutumattomien Juha Raippo sai Kaipiaisista 38 ääntä ja muualta 18 eli yhteensä 56 ääntä. Itse sain Sitoutumattomien kasaan Sippolasta 60 ääntä, Kaipiaisista 7 ääntä ja muualta 10 ääntä eli yhteensä 77 ääntä.

Kun viikolla netistä etsin äänestyspaikkakohtaiset tulokset huomasin, että omien kylien ehdokkaista sitoutumattomien Juha Raippo oli Kaipiaisten äänestyspiirissä ja minä Sippolan äänestyspiirissä toinen. Ulkopuolisista kansanedustaja Markku Pakkanen meni Sippolan osalta edelleni parilla äänellä. (Tiedän kyllä, että Pakkasella on siteitä Liikkalaan.)

Kaipiaisista eniten ääniä saanut keskustan Asko Rämä sai Kaipiaisista 48 ääntä ja muualta 53 ääntä eli yhteensä 101 ääntä. Juha Vanhalakka sai Kaipiaisista 34 ääntä ja muualta 20 ääntä eli yhteensä 54 ääntä. Kaipiaisissa oli äänioikeutettuja 607, joista 406 äänesti yhteensä 92 eri ehdokasta. Eli 607 äänestäjästä 201 ei äänestänyt ketään, Asko Rämää äänesti 48, Juha Raippoa äänesti 38, Juha Vanhalakkaa äänesti 34 ja loput 286 ääntä hajosivat 89 eri ehdokkaan kesken.

Sippolasta eniten ääniä saanut keskustan Mirja Lonka sai Sippolasta 203 ääntä, Kaipiaisista 26 ääntä ja muualta 70 ääntä eli yhteensä 299 ääntä. Sami Lehtomäki sai Sippolasta 37 ääntä ja muualta 8 ääntä eli yhteensä 45 ääntä. Sippolassa oli äänioikeutettuja 1.320, joista laskujeni mukaan 819 äänesti yhteensä 130 eri ehdokasta. Eli Sippolan 1.320 äänioikeutetusta 501 ei äänestänyt ketään, Mirja Lonkaa äänesti 203, Markku Pakkasta äänesti 62, Matti Paakalaa äänesti 60, Sami Lehtomäkeä äänesti 37 ja loput 457 ääntä hajosivat 126 eri ehdokkaan kesken.

Äänioikeutettuja oli koko uuden Kouvolan alueella 71.403, joista Kaipiaisissa 607 äänioikeutettua ja Sippolassa 1.320 äänioikeutettua eli yhteensä 1.927 äänioikeutettua. Ehdokkaita Kaipiainen-Sippola-alueella oli Keskustalla 9 kpl, Kristillisdemokraateilla 4 kpl, sitoutumattomilla 3 kpl, kokoomuksella 1 kpl, sosiaalidemokraateilla 1 kpl ja vasemmistoliitolla 1 kpl. Yhteensä ääniä oli jakamassa 19 omien kylien ehdokasta ja lisäksi paikallinen kansanedustaja.

Uuden Kouvolan äänioikeutetuista on 2,7 % Kaipiainen-Sippola-alueelta. Kun ehdokkaita oli kaikkiaan 530, olisi Kaipiainen-Sippola-alueen osuus ollut 14 ehdokasta. Nyt oli 19 ehdokasta eli 5 ehdokasta liikaa ja sama määrä olisi saanut olla muilla alueilla lisää.

Kaipiainen-Sippola alueen äänioikeutettujen osuus koko uuden Kouvolan äänioikeutetuista on noin 2,7 %. Sen mukaan 75 valtuutetusta 2,7 % eli vähän yli kaksi (2) valtuutettua olisi kuulunut Kaipiainen-Sippola-alueelle. Nyt tuli yksi (1) valtuutettu ja jonkinlainen "osuus" paikallisesta kansanedustajastamme. Erinomaista oli Mirja Longan pääseminen heti Keskustan ryhmän puheenjohtajistoon.

Kaipiainen-Sippola aluetta pienempi Jaala (Kirkonkylä 1.275 ja Huhdasjärvi 244, yhteensä 1.519 äänioikeutettua) sai monipuolisella ehdokasasettelulla ja hyvällä keskittämisellä kolme edustajaansa läpi. Joukossa on Sitoutumattomien uusi valtuutettu Vesa Kaarlampi 150 äänellä.

Omalta osaltani positiiviseen listaan pistän 77 äänestäjääni, tutustumisen Sitoutumattomien ryhmään, kokemuksen vaalien ja ehdokkasasettelun organisoinnin osalta, kokemuksen vaalityöstä toimisto- ja nettitekniikan osalta, vaalityön tuottaman hyödyn työssäni markkinoinnin ja nettitekniikan käytön osalta ja saamieni kokemusten hyödyntämisen harrastuksissani. Vielä odottelen saavani jonkun mielenkiintoisen valtuuston ulkopuolisen luottamusmiespaikankin. Kunhan valtuutetut nyt ensin valitsevat mieleisensä päältä pois.

Seuraavia vaaleja varten lataan lisää resursseja monipuolisempaan ja pitkäjänteisempään vaalityöhön. Joitakin mm. ehdokasasetteluun, tiedotusvälineisiin ja vaalityöhön liittyviä juttuja ajan käyttöön niin Sitoutumattomien ryhmässä kuin toisaalta eri ryhmien kesken Kaipiaisten-Sippolan alueella.

Pidän Sitoutumattomien vaalitulosta hyvänä. Valtuutettuja meni läpi 10. Se on niin paljon muihin verrattuna, että puheenjohtajapaikoista ja hallituksen paikoista joitakin tulee myös sitoutumattomille. Myös lautakunnissa ja muissa luottamustoimissa tulee vaikuttamaan Sitoutumattomien asiallinen ja rakentava työskentely.

Seuraavia koitoksia ovat mm. seurakuntavaalit, eduskuntavaalit ja neljän vuoden päästä seuraavat kunnallisvaalit.

Eduskuntavaaleissa keskityn äänestämiseen Sitoutumattomalla "tyylillä". Äänestän ja kehoitan muitakin äänestämään sellaista ehdokasta, joka ottaa eduskuntatyön ja Suomen valtakunnan asioiden hoidon tosissaan. Äänestäjiin kansanedustajien mielestäni pitääkin pitää yhteyttä esim. kunnallisvaalien yhteydessä. Ei kuitenkaan mielellään ehdokkaana. Kansanedustajan puheenjohtajapaikka isossa kaupungissa on jo puolueen muiden valtuutettujen sekä kansanedustajan itsensä aliarvioimista.

Tässä nyt vain jännäillään, sitä miten uuden Kouvolan luottamusmiesjohto ja muu organisaatio alkaa järjestyä. Koskahan täällä Sippolassa kuntalaisen elämässä ensimmäisen kerran tuntuu uusi Kouvola?

Ei kommentteja: