perjantai 24. lokakuuta 2008

Liikaa, liikaa vai liian vähän?

Pitäisikö mainostaa enemmän?

Kaksi yötä ja kaksi päivää on vaalitulosten julkistamiseen. Tässä kunnallisvaalien ensikertalaista jo aikalailla jännittää. Vaalimainnonnan määräkin mietityttää, pitäisikö jakaa esitteitä hermokierros.

Onneksi värillinen vaaliesitepaperi on loppu. Menee sopivasti viimeiset päivät Sitoutumattomien yhteismainoksen, tämän blogin, kaiken vaalikoneissa ja nettiesittelyssä olevan sekä ennenkaikkea yllyttämieni aktiivisten yksittäisten henkilöiden toimenpiteiden varassa.

En ole ainakaan toistaiseksi havainnut, että Sippolan alueella olisi kukaan muu jakanut samantyylistä itse tehtyä esitettä kuin mitä jaoin ennen ennakkoäänestystä. Blogeja ja nettiesittelyjä ei myöskään ole monellakaan ja jos on, ehdokkaat kirjoittelevat niihin aika harvakseltaan. Tuhansia euroja maksavia lehti-ilmoituksia en ole laittanut. Yhteisilmoituksia Sitoutumattomilla on ollut saman verran kuin muillakin ryhmillä.

Muutamat ihmiset sanoivat, että ennakkoäänestysbussilla oli Sippolan pysäkillä vilkasta. Muissa ennakkoäänestyspaikoissa äänestäneitäkin kuuluu Sippolan seudulla olevan paljon. Tässä vaiheessa aktiivisuudesta suuret kiitokset!

Varsin moni puhuu äänestämään menosta varsinaisena äänestyspäivänä. Henkilökohtaisesti eniten pelkäämäni vastus "Sippolan Nukkuvien Puolue" taitaa olla nujerrettu. Jospa poliittisiin puolueisiin sitoutumattomalla ehdokkaalla on Sippolan seudullakin ollut tilaus jo pitkään. Toivon, että nukkuvista iso osa on vihdoin lähtenyt äänestämään ja samantien siirtynyt Sitoutumattomien kannattajiksi.

Täytyy myöntää silti, että kyllä pari mieshenkilöä juputti minulle tällä viikolla, että Kouvolaan ne äänet kuitenkin menee. En viitsinyt vastata, että niin meneekin heti sunnuntai-iltana kun keskusvaalilautakunta laskee Kouvolan kaupungin talolla kaikki uuden Kouvolan alueen äänestyspaikoista tulleet äänet yhteen.

Kuntaliitoksen päättivät edellisten valtuustojen päättäjät. Asiat olivat myös ajautuneet, ajettu tai laskettu ajautumaan ehkä kuntienkin, mutta ennenkaikkea valtion toimenpitein sellaiseen tilaan, että muuta asiallista vaihtoehtoa ei tainnut olla. Minä en tätä ennen ole ollut päättämässä minkään kunnan saatikka Suomen valtion asioista.

Nyt vain ollaan siinä tilanteessa, että uuden kotikaupunkimme Kouvolan asioita on tarmokkaasti alettava hoitamaan. Haluan siihen sippolalaisen näkökulman, mutta ehdottomasti myös oman näkökulmani. "Kuunteluoppilas" en halua olla, vaikka vaalien ensikertalainen olenkin. Eri asia on, että asioista pitää kysellä, neuvoja pitää kuunnella, muiden päättäjien kanssa pitää neuvotella ja itsekin pitää tutkia asioita. Niin olen tehnyt valtuuston ulkopuolellakin.

Pätevyyttä ja kokemusta minulla kuitenkin on yhteisistä asioista päättämiseen mielestäni aivan tarpeiksi. Julkista hallintoa ja laskentatointa on minua enemmän uuden Kouvolan valtuustoehdokkaista opiskellut vain muutama. Työkokemusta minulla on taloudellisten asioiden ja virastoissa asioimisen parissa yli 30 vuotta. Mielipiteisiin vaikuttamiseen ja ihmisten liikkeelle saamiseen on Sippolan kylätoiminta ja tapahtumien järjestäminen antanut joskus aika erikoisiakin kokemuksia.

Monet ovat myös tuttavuussuhteeni uuden Kouvolan alueella. Ja on meiltä täältä Sippolan seudulta aika monia suhteita myös erilaisiin valtakunnan vaikuttajiin. Onpa aika monen talon poika tai tytär päässyt merkittäviin asemiin. Kulttuuritapahtumiemme yhteydessä sippolalaisille on tullut myös mukavia julkkissuhteita.

Uuden Kouvolan valtuustossa olisin mielestäni uudenlainen, pätevä, kokenut ja erilainen valtuutettu. Mutta olenko sopiva? Olisiko joku muu vielä sopivampi? Äänestäjät päättäköön!

Ei kommentteja: