perjantai 10. lokakuuta 2008

Kaukana keskustasta

Miten selviämme

Työpaikkoja on monesti myös maaseudulla, työhön voi liittyä laajemmalla alueella liikkumista, voimme tehdä etätyötä, voimme käydä töissä naapurikunnan puolella, yrittäjänä voimme tehdä työtä kotona tai muussa mieleisessän paikassa ja kaikki meistä ei ole työssä ollenkaan. Sippolan seudulta käydään töissä myös Haminassa ja Kotkassa.

Usein tarvittavat kunnalliset palvelut, kuten lasten päivähoito, neuvola, peruskoulu ja kotisairaanhoidon päivystys ovat hyvissä kunnissa myös maaseudulla kohtuullisesti tavoitettavissa.

Harmillista, että Sippolan seudulla menetimme neuvolan. Saverolta ja Kaipiaisista on vielä kohtuulliset yhteydet Utin neuvolaan, mutta Sippolasta, Hirvelästä, Haapalasta, Ruotilasta ja Liikkalasta on pitkä ja huono tie kaikkiin neuvoloihin.

Sippolan koulu on selvinnyt sen turvin, että nykyisin yläaste, ala-aste ja esikoulu voivat olla samassa koulussa. Ala-asteluokilla lasten lukumäärä on myös lisääntynyt. Lasten kuljetus tapahtuu kuitenkin etenkin talvisaikaan vaarallisen huonoja teitä pitkin.

Lastenhoidon voi järjestää myös perhepäivähoitona. Sippolassa lasten vanhemmat ovat joutuneet väliaikaisesti käyttämään lapsia päivähoidossa kaukana ja päinvastaisella suunnalla kuin työpaikka on. Jos Kouvolan kaupunki haluaa pitää väestökehityksen positiivisena, on parasta pitää päivähoitoasiat kunnossa.

Sippolassa on tehoton tilanne kun vanhat ehkä ylisuuret neuvolan tilat ovat vuoden 2006 alusta asti olleet tyhjillään. Ne sopisivat varmaan lasten ryhmäperhepäivähoidon tiloiksi. Samanaikaisesti kaupunki maksaa senaattikiinteistöille nykyisistä lasten päivähoitotiloista vuokraa kahden rivitalohuoneiston osalta.

Neuvolatalo on ollut asuntojenkin vuokraamisen osalta vajaakäytössä pitkiä aikoja. Eiköhän kolmen vuoden miettimisen jälkeen olisi parasta ottaa tilat uudestaan käyttöön. Mainittakoon, että talo on pitkälti rakennettu sodan jälkeen Ruotsista MLL:n Sippolan osaston kautta saaduilla lasten hyväksi lahjoitetuilla varoilla.

Kunnallisia palveluja on Kymen Vesi Oy:n nimissä hoidettava vesihuolto. Sippolassa on vedenlaatua parannettu fluorin tasauslaitteistolla ja yhdellä uudella vedenottopaikalla. Myös jäteveden puhdistusta on parannettu oleellisesti. Sippolassa tulee mielestäni hyvää juomavettä suoraan kraanasta.

Ikävää: Kaupungin päätösvallan ulkopuolella, ainakin suurimmalta osalta on se, että Sippolan seudulta on 20 vuodessa häipynyt kauppoja, posti, kaikki pankin konttorit, metsänhoitoyhdistyksen toimisto, sähköyhtiön piiritoimisto, metsäkurssikeskus, kirkkoherranvirasto ja seurakunnan virkoja.

Hyvää: Uutta on tullut samassa ajassa yksityiselle puolelle mm. kolme hyvätasoista ravintolaa, juustola, taiteilijoita myymälöineen, perhekoteja, yksityinen hoivakoti, metallialan yrityksiä, urakoitsijoita, palveluyrityksiä, muita yrityksiä, kesätori, toinen uimalaituri, avantouintipaikka, monia paikallisia tapahtumia ja ennenkaikkea aivan uudenlaiset tietoliikenneyhteydet.

Sippola on palvelujen vähenemisen ja uudellen järjestämisen osalta varmaan samansuuntaisessa tilanteessa kuin useimmat muutkin Suomen paikkakunnat. Turha etsiä isommmistakaan kaupunkikeskuksista vanhan ajan pankkitoimintaa tai kovin paljon muutakaan henkilökohtaista palvelua.

Uusilla tietoliikenneyhteyksillä on korvattu ja lisätty maaseudun palveluja. Matkapuhelimet toimivat nykyisin melkein kaikkialla. Suureksi ongelmaksi on kuitenkin kehkeytynyt se, että monissa yrityksissä ja virastoissa puheluihin vastaillaan perin vaivalloisesti. Nettiyhteydet tavoittavat Sippolan seutua varsin hyvin ja netin toiminta-alueella voi saada useita palveluja lähes yhtä hyvin kuin isoissa keskustoissakin. Epäoikeudenmukaista on se, että joiltakin alueilta on Sippolan lähikylissäkin viety lankapuhelinyhteydet pois ja samantien on syntynyt tilanne, että ei toimi nettiyhteydetkään ainakaan toistaiseksi. Toivottavasti langaton tekniikka kehittyy nopeasti tai sitten esim. vesihuolto-osuuskuntien kaivantoihinsa laittamat valokaapeliyhteydet kannattavat taloudellisesti.

Ei ole tasa-arvoista, että suuri osa ihmisistä ei pysty käyttämään nykyisiä tiedonvälitys- ja käsittelylaitteita esim. ikääntymisen, koulutuksen ja kokemuksen puutteen, taloudellisen tilanteen tai muun syyn vuoksi. Se tulee esiin myös näissä kunnallisvaaleissa, kun kaikki äänestäjät eivät voi katsella nettiesittelyjä, ehdokkaiden blogisivuja, käyttää vaalikoneita tai etsiä ennakkoäänestysbussin aikatauluja.

Tieyhteydet ovat valtion toimialaa, mutta kunnilta tieviranomaiset kysyvät tärkeysjärjestystä.
Uudessa tilanteessa Hirvelä-Savero -välin 5 kilometrin soratieosuuden kunnostus pitäisi ehdottomasti laittaa listan kärkeen. Hyvä yhteys Sippolasta Utin kautta Kouvolan keskustaan parantaisi asiointiyhteyksiä myös kauppaliikkeisiin ja valtion virastoihin Haminan maaseutukylistä asti.

Tähän kohtaan pitää pistä se, että mitä kauempan olemme oman kaupungin keskustasta, sitä lähempänä olemme naapurikaupungin palveluja. Sippolasta on mukava käydä Haminan tai Kotkan laitureilta käsin veneilemässä, Suomenlahden kansallispuiston retkeilykohteissa, Uuperilla laskettelemassa, Hamina Tattoossa, Haminan markkinoilla, Miehikkälän Pelimannipäivillä tai Virolahden Hapanvellijuhlissa. Kun olisi vain oman kaupungin lehdissä edes vähäsen enemmän tietoa naapurikaupungin asioista. Minä voin katsoa ne netistä, mutta moni ei voi.

Sippolasta on myös sen verran lyhyt matka Venäjän rajalle ja Viipuriin, että auton voi kannattavasti tankata Venäjän puolella. Viipurista voi käydä ostamassa hapankaalia, tattaria, antonovka-omenia ja muita herkkuja. Viipurissa on nykyisin myös mukavia ravintoloita, joista saa hyvää oikeata ruokaa. Matkalla harmina ovat olleet ne iänikuiset rekkajonot. Saattaa tämänhetkinen talouskriisi kuitenkin lopettaa myös Venäjän rekkarallin. Rekkaparkille kai löytyy sitten muuta käyttöä.

Uuden Kouvolan muilla reuna-alueilla on vastaavia yhteyksiä. Esimerkiksi Valkealan pohjoisosista Mäntyharjuun, Jaalasta Heinolaan ja Iittiin, Kuusaankoskelta Iittiin, Elimäeltä Iittiin, Lapinjärvelle ja Ruotsinpyhtäälle, Anjalasta Ruotsinpyhtäälle ja Hurukselaan sekä Inkeroisita, myös Hurukselaan, Karhulaan tai vaikka junalla Kotkan keskustaan.

Uudessa Kouvolassa on hyvä järjestellä tiet ja julkinen liikenne uuteen hyvään järjestykseen. Reuna-alueilta ja vaikka naapurikuntien puoleltakin ihmiset hakisivat sitten mahdollisimman paljon palveluita Kouvolan puolelta. Hyvät liikenneyhteydet tuovat myös muuttovoittoa.

Vaalit lähenee ja jännitys tiivistyy ainakin ehdokkaiden puolella, toivottavasti mahdollisimman paljon myös äänestäjien puolella. Ennustan, että hereilläolo ratkaisee monen kylän oman ehdokkaan läpimenon näissä vaaleissa. Ehdokkaiden välinen kilpailu parhaimmillaan kääntää vastahakoisimmatkin nukkumisen kannattajat äänestäjiksi ja nostaa äänestysprosenttia esimerkilliseksi.

Toivon, että monella tavalla pystyvät Sippolan seudun ihmiset näissä vaaleissa aktivoituvat ja ottavat hyvän otteen uuden Kouvolan asioista.

Ei kommentteja: