perjantai 11. joulukuuta 2009

Koulunkäyntiä

Kun menin Saveron kansakouluun vuonna 1955, oli meitä Saveron koululaisia 79. Luokkia oli seitsemän jaettuna kolmelle opettajalle. Kahdeksas jatkoluokka mukaan lukien oppilaita oli 1950-luvulla joinakin vuosina yli 100 (ks. Savero-kirja s 288). Neljännen luokan jälkeen aina muutama oppilas lähti oppikouluun, useimmiten Kouvolaan. Saman kaupungin hyvistä vaatekaupoista käytiin myös ostamassa kuusijuhlapuku ja muitakin kouluvaatteita.

Vuonna 1960 Saveron koulu muuttui kuusiluokkaiseksi. Käytiin linja-autolla Sippolassa 7. ja 8. luokka kansalaiskouluna. Aikanaan Saveron lapset sitten kävivät Sippolassa kunnallista keskikoulua ja Sippolan yläastetta. Vuonna 1992 Saveron ala-aste yhdistettiin Hirvelän ala-asteen kanssa Raussin ala-asteeksi. Sitten Raussin ala-aste yhdistettiin jo Sippolan ala-asteeseen, joka toimi väliaikaisesti Halla-Sippolan rakennuksissa Hevoshaan arboretumin ja aarnimetsän tuntumassa mitä ihanimmassa puistoympäristössä.

Nyt Saveron lapset ovat käyneet jo useamman vuoden Sippolan koulussa esikoulua, ala-asteluokkia sekä yläasteluokkia. Saverolaiset ovat viettäneet koulupäivänsä mm. Sippolan kirkonkylän, Hirvelän, Liikkalan, Ruotilan, Haapalan ja Matarojan lasten kanssa. Yläasteluokille on mukaan tullut vielä Kaipiaisten, Enäjärven ja Saaramaan lapset. Kaikissa näissä kylissä on minullekin paljon tuttuja ihmisiä jo kansalaiskouluajoiltani ja vielä enemmän myöhemmiltä työvuosiltani. Näistä kylistä on 50 vuotta käyty Sippolan kirkonkylässä koulua. Vanhemmat ovat hyvin tienneet, että missä ja minkälaisessa koulussa heidän lapsensa käy.

Moneen muuhun Sippolan seudun kylään verrattuna saverolaisille 2009 alkanut uusi Kouvola ei pitänyt kummoinen järkytys olla. Kaksikin kuntarajaa Saveron kylän ja vanhan Kouvolan kaupungin väliltä vain poistui. Utin suuntaan oli jo aiemmin valmistunut hyvä pikitie ja rautatien eritasoristeys. Kouluasioissa Haukkasuon reunalta suunniteltiin Utin ala-asteelle menoa. Myös Kouvolan lukiot, Pohjois-Kymen musiikkiopisto ja peruskoulunkin musiikkiluokat olisivat nyt samassa kunnassa. Tosin Kouvolaan on Saverolta osin vilkasta pikitietä 20 kilometriä kun Sippolaan on vain 10 km vähän huonompaa, mutta rauhallista kylätietä.

Suunniteltiin ja odoteltiin toiveikkaana Saverollakin uusia Kouvolan hyötyjä. Ensimmäinen Kouvolan vuosi ei loppuun ehtinyt kun Kouvolan johtajien avaus tuli. Konsultin laskelmien mukaan saadaan isot säästöt Kouvolan kaupungille ja hyvät valinnaisaineet Saveron lapsille kun he alkavat mitä pikimmin käymään yläasteluokkansa Inkeroisissa. Siinä ei kuulemma paljon haittaa kolmena lukuvuotena aamuin illoin yli 25 km paikoin kiharaista hiekkatietä, välillä kurvikasta kestopäällystettä ja jokerina yhden Suomen vaarallisimman runkotien ylitys.

Onneksi suunnitelma kuitenkin taitaa olla vain painajaisuni ja samaa sarjaa kuin Kouvolan timanttitornit, Repoveden kirnu ja vanhan Kouvolan Kiina-haaveilut. Suunnitelmasta palkkion nostanut konsulttikin oli vielä reilut kaksi vuotta sitten Sippolan ja Kaipiaisten koulupiirien kokoisen Lemin kunnan sivistysjohtaja, vaikka tohtori onkin. Siirtyi sitten 1.11.2007 Suomen kyläkouluja hävittämään.

Anjalankosken vallanpitäjäthän kävivät Sippu Jukolan kesänä 2005 äkkirynnäköllä koulujen ja neuvoloiden kimppuun. Lopullinen päätös yritettiin tehdä silloin alle kuukauden kuluessa suunnitelman julkistamisesta. Sippolan seudulla onnistuttiin silloin kovalla työllä torjumaan iso osa hävityksestä, mutta pahana tappiona koen edelleen Sippolan neuvolan lopettamisen. Hyvät tilat ovat olleet kohta neljä vuotta tyhjillään. Tilojen lämmityskulut kyllä juoksevat kaikki talvet. Toivottavasti tiloihin saadaan siirrettyä mahdollisimman nopeasti Sippolan päiväkoti, joka on monet vuodet ollut Senaattikiinteistön ahtaissa tiloissa vuokralla.

Arvaan, että nyt Kouvolassa koulujen hävittäjillä on taktiikkana väsytyskeskustelut. Lapsiperheiden suurimmat höyryt lasketaan aluksi päin suunnittelijoita ja kovanahkaisia virkamiehiä. Kuvitellaan, että herkät valtuutetut saadaan päättämään kouluasia kevättalvella laimeammassa ilmapiirissä esimerkiksi Vancouverin Olympialaisten aikaan. Tosin keskustelun pohjanakin suunnitelma on aivan töppö. Esimerkiksi sivun 21 karttaan on Sippolan ja Kaipiaisten alueelle jäänyt merkitsemättä yli 100 kuljetusoppilasta, Sippolan ala-aste on merkitty Liikkalaan ja muilla sivuilla kuljetusreitit miten sattuu.

Koulumomentin päälle on jo tähän mennessä kokoontunut monenlaisia tilaajia ja tuottajia. Ohjausryhmän, tuottajajohtokunnan ja tilaajalautakunnan kokouksien jälkeen kaupungin hallitus tehnee ehdotuksensa kaupungin valtuuston päätöstä varten tammi-helmikuussa. Sitä ennen mm. koulujen vanhempainyhdistykset, yksittäiset lapsiperheiden vanhemmat ja kylätoimikunnat vääntävät rautalangasta vallanpitäjille, että konsultin koulusuunnitelma on väärään aikaan ja väärin tehty.

Minun kantani on, että monestakin syystä olisi parasta puhaltaa Kouvolan kuuma ja sekava koulupeli poikki ainakin vuodeksi. Saisi niihin pohjatietoihinkin jotain tolkkua. Kouvolan kaupungin päättäjät voisivat vuodeksi keskittyä mm. kaupungin elinkeinoyhtiöiden, sairaalapiirin ja kiinteistöjen selvittämiseen. Pienenä asiana Sippolan koulussakin pitää pihaa muotoilla ja rajan ryteikköä siistiä.

Kouluviranomaiset voivat lisätä koulusuunnitelmaan mm. koulualueiden ennakoitavissa olevat muuttovoitot ja toisaalta muuttotappiot ja ne nimenomaan lapsiperheiden osalta. Kouvolan koulujen kotisivut pitää kiireesti yhtenäistää ja laittaa edustavaan kuntoon.

Savero on Sippolan seudun monen muun kylän tavoin Suomen elinvoimaisinta maaseutua. Sippolan ja Kaipiaisten seudulta löytyy monta Kaakkois-Suomen ja koko Suomenkin kärkiyritystä ja maatilaa.

Laitoin tänne blogiini vähän muuteltuna tämän kirjoituksen kun se ei kerinnyt Savero-lehden joulunumeroon.

Hyviä päivähoitoja, koulupäiviä, joululomaa ja muutenkin joulunaikaa!

Ei kommentteja: